Cet article en langue: Roumain
Grădini în care serafimi şi heruvimi, cu chipuri blânde şi gingaşe, par să vestească ceva anume, flori în culori paradisiace care bucură ochiul şi sufletul celui care le priveşte, icoane în argint şi bronz purtându-ne spre lumea veşniciei, chipuri de mărturisitori din închisorile comuniste ce pot fi adevărate modele pentru generațiile tinere de astăzi, toate acestea ne invită în universul unei puternice personalităţi artistice – Silvia Radu. Un sculptor şi pictor de mare talent, care prin tot ceea ce face doreşte să arate o cale. O cale pe care domnia sa a descoperit-o, în plastică şi în viaţă, o parcurge şi o împlineşte, prin mărturia ei de creştin autentic.
Silvia Radu s-a născut în satul Pătroaia /Dâmboviţa/, la 30 iunie 1935. Este absolventă a Institutului de Arte Plastice N. Grigorescu din Bucureşti, în 1960. A avut numeroase expoziţii atât în ţară, cât şi peste hotare. Și încercăm să amintim câteva din acestea. A participat la Bienala de la Veneţia în 1979, în 1989 a avut o amplă retrospectivă la Sala Dalles din Bucureşti, iar în 1998 participă la expoziţia de la Muzeul Mucsarnok din Budapesta, organizată de Sorin Dumitrescu. În 2003 a expus la Muzeul de Artă din Cluj, împreună cu soţul său, Vasile Gorduz, iar în 2006 la Muzeul de Artă din Constanţa. În 2010 are expoziţie personală la Academia de Studii Economice din Bucureşti, iar în 2011 expune la Muzeul de Artă din Chișinău. Ultimele expoziții ale artistei s-au intitulat »Grădina cu îngeri », acest frumos nume fiind dat de regretatul om de cultură Dan Hăulică, căruia îi și este dedicată această minunată expoziție.
Am dori să amintim și câteva din lucrările sale monumentale, precum ‘Legenda Meşterului Manole’ din Parcul Herăstrău, Bucureşti, Statuia comemorativă pentru eroii neamului din satul Potlogeni, Statuia Sfântului Gheorghe din Piaţa Sfântul Gheorghe din Timişoara, pe soclul căreia sunt scrise numele copiilor morți la Revoluția din 1989.
Silvia Radu este deţinătoare a numeroase premii şi distincţii. În anul 2003 a obţinut, împreună cu soțul său, marele sculptor Vasile Gorduz, Premiul Prometheus, Opera Omnia, oferit de Fundaţia Anonimul. Lucrări ale domniei sale se află în colecții din țară și străinătate.
Prin tot ceea ce face, doamna Silvia Radu dorește să aducă bucurie oamenilor prin revelarea frumuseții Grădinii minunate a lui Dumnezeu, ceea ce se dovedește a fi o probă de înaltă conștiință creștină și de măiestrie artistică, în contextul de astăzi tot mai confuz în valori și mai superficial în expresie.
Vorbind într-un interviu despre menirea artistului, doamna Silvia Radu spunea că un om de artă trebuie să facă în aşa fel încât să-l facă pe om mai bucuros şi mai alipit de adevărata sa menire în lume şi anume găsirea drumului adevărat spre Biserică, spre Împărăţia lui Dumnezeu.
Și pentru că este convinsă că un drum care nu duce la Biserică nu are niciun rost, doamna Silvia Radu a și deschis astfel de cărări. Împreună cu soțul său, marele sculptor Vasile Gorduz, a ridicat mănăstirea din localitatea în care s-a născut, Pătroaia-Deal din județul Dâmboviţa, biserica din Vama Veche, locul unde ani la rândul cei doi au pictat şi sculptat, a ajutat la repararea Bisericii din Potlogeni-Vale, unde sunt înmormântaţi părinţii şi bunicii din partea mamei.
Am putea spune, așadar, că fiecare gest al doamnei Silvia Radu, atât în artă, cât și în viața personală, este făcut pentru Biserică, fiind o neobosită mărturisitoare și apărătoare a credinței ortodoxe.