Acest articol în limba: Franceză

Alberta Alexandrescu debutează ca solistă împreună cu orchestra la vârsta de 12 ani, pe scena Ateneului Român, cea mai renumită sală de concerte din România. La 18 ani, intră cu brio la Conservatorul Național Superior de Muzică din Paris, clasa Gérard Frémy, unde obține primul său premiu trei ani mai târziu. Se perfecționează apoi pe lângă Dimitri Bashkirov, Claude Franck și Francois-René Duchable.

In 1995 este laureată al premiului al treilea la Concursul Marguerite Long/Jacques-Thibaud și obține premiul Sacem. Susținută de fundația Nadia Biulanger, critica muzicală îi decernează în 1998 „Premiul pentru tinere interprete”. Alberta Alexandrescu a fost invitată în mod regulat de către cele mai bune orchestre românești pentru a cânta mai ales concerte de Chopin, Brahms, Tchaïkovski, Liszt, Beethoven, Grieg, Schumann, Saint-Saëns, Mozart și Bach.

S-a produs de asemenea în recital solo și în muzica de cameră cu parteneri precum Gheorghe Zamfir, Bertrand Chamayou, Nicolas Baldeyrou pe numeroase scene, în special la Auditoriul Muzeului Orsay, la numeroase festivaluri (Elne Piano Fortissimo, Festivalul Chopin din Paris, …), la Gala Marguerite Long-Jacques Thibaud, la Teatrul Champs-Elysées, la Institutul Francez din București, la Toronto… A efectuat un turneu de amploare în Columbia si Brazilia.
Alberta Alexandrescu a participat la numeroase emisiuni de televiziune (Musique au cœur…) și de radio din Franța și din România. A înregistrat de asemenea opere ale lui Schumann, Schubert și Liszt semnate cu label-ul Rem.

untitled