Acest articol în limba: Franceză

Interpret, regizor şi scenograf, Vasile Butnaru vine dintr-un sat pitoresc, Bălăşeşti, pe care l-a părăsit pentru a deveni un pelerin fără pereche. Teatrul său cu un singur actor se numeşte Miraj.

Primii paşi în crearea de monospectacole au fost făcuţi la Chişinău, prin traducerea în scenă a „Spovedaniei” lui Geo Bogza (1994) la Teatrul „Luceafărul”. A urmat apoi „Destine” de Toma Istrati (premieră la „Ion Luca Caragiale”), mai apoi monospectacolul „Singurătate” după Emil Cioran (premieră în sala „loan Cuza” Paris, 1998), monospectacolul „Profetul” de Lucian Blaga (premieră în cadrul „Academiei Române” Roma, 1998).

Vasile Butnaru

Cutreierând lumea, ca un apostol, Vasile Butnaru evoluează, desculţ, pe scenele din Bucureşti, Moscova, Kiev, Bonn, Atena, Paris, Roma, Vatican, Milan, Florenţa, „răscolind sufletele prin glasul lui dulce de poet şi interpret”. « Mă număr printre cei care conştientizează de unde vine adevărata putere, adevărata forţă energetică a lucrării mele. Poate că alţii se inspiră de la personaje pământești, dar eu mă inspir şi simt că energia din mine vine de la Dumnezeu”, mărturiseşte actorul.

În Germania, Vasile Butnaru susţine spectacole la Karlsruhe, Bonn, Augsburg, Nürnberg (unde are şi câteva apariţii pe un post de radio şi TV). În Franţa, la Paris, prezintă o serie de spectacole la Biserica Ortodoxă Română. In marea metropolă se întâlnește cu personalităţi ale diasporei basarabene: Nicolae Lupan, Eugen Holban, Victor Voinicescu-Soţchi. La Roma este aşteptat de ambasadorul României în Italia, de ataşatul cultural al ambasadei, de directorul Institutului Român din Roma, regretatul Marian Papahaghi.

Vasile Butnaru ne destăinuie cum, la monospectacolele sale, care nu durează mai mult de 40 de minute, participă deseori şi lume care nu cunoaşte limba mesajului. „Mă strădui să pun în aşa cazuri accentul mai puţin pe cuvânt şi mai mult pe sufletul spectatorului. Ei, spectatorii, devin participanţi, personaje în spectacol la un moment dat. În plan fizic ei nu se mişcă, dar spiritual sunt foarte activi. Dacă te jertfeşti cu adevărat, atunci eşti primit – dacă nu, să am scuze… Accentul cade pe gest, pe plastică, pe retrăirea profundă. Atare spectacole pot dura doar 30-40 minute, te consumi total.”

Mare sufletist şi actor de marcă, Vasile Butnaru îşi duce cu mult sârg în lume arta, contribuind la înmulţirea frumosului, a binelui, la cultivarea şi înălţarea ideii creştine.

„Ne putem salva prin creştinătate, prin durerea noastră comună, prin suflet”, afirmă actorul.